De tuinen van de kardinaal en nog veel meer - bezoek met gids
De deelnemers leerden Mechelen op een ander manier kennen. Zo'n tiental jaren geleden groeide onder impuls van Bart Somers, de ambitie om Mechelen ook van groene oases van rust te voorzien. Daarom dienden een aantal tuinen die tot dan toe privé waren, opengesteld te worden voor het grote publiek, tuinen te worden aangelegd en werd de binnenstad verfraaid met water- en groenpartijen. Daarom werd aan het bisdom en de provincie Antwerpen de vraag gesteld om een deel van de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis publiek te maken. Eén deel van de tuin is zichtbaar maar niet toegankelijk maar een ander deel (het grootste deel) is dat wel. We liepen langs het brevierpad rond het atrium en waren onder de indruk van de ruimte en de stilte van deze plaats van bezinning met het prieel en de grot. Noël De Winter was onze gids. Hij was als ecoloog verbonden aan de milieudienst van Mechelen. Daarna bezochten we de Kruidtuin of 'den Botaniek'. Dat is het grootste openbare park in het centrum van Mechelen en tevens de oudste tuin van de stad. In de tuin staat het standbeeld van Rembert Dodoens te midden van 250 verschillende kruiden. De Sinte-Mettetuin, onze volgende halte, is toegankelijk via 'De Bruul' en was voor 2016 een slecht onderhouden snipperruimte. Er werd een tuin aangelegd, die toegankelijk is voor iedereen. De vormgeving is gebaseerd op de sfeer van een romantische tuin, met weelderige beplanting, doorzichten, perspectieven en verborgen plekken. We stapten verder richting 'Botermarkt', die opnieuw werd aangelegd en van kleurrijke waterpartijen werd voorzien. De plek nodigt opnieuw uit. Dat was vroeger anders, want toen bevond zich een parking op de 'Botermarkt'. Het wegduwen van de auto's uit de binnenstad, zorgt ervoor dat parkings vervangen worden door groene ruimtes en gezellige pleintjes. De laatste tuin die we bezochten was de 'Rik Wouterstuin' en dat is een kleine stadstuin die in mei 2016 werd geopend. De tuin is een ode aan de vliet en aan Rik Wouters, de bekende kunstschilder die vooral actief was in het begin van de 20e eeuw. Rik Wouters woonde in Mechelen. In de tuin werd een vlietje weer opengelegd. Naast de vliet is een speelzone voor jonge kinderen voorzien, met daarin enkele kleine speelelementen. Achterin de tuin bevindt zich een beeldentuin met daarin replica’s van beelden van Rik Wouters.
Pinksterreis 8 juni 2019 - Doornpanne, Koksijde en omgeving
Met 26 trotseerden we op 8 juni het gure weer voor onze traditionele Pinksterreis. We trokken naar de Westhoek om op uitnodiging van de plaatselijke Davidsfondsafdeling een bezoek te brengen aan Oostduinkerke, Koksijde en Wulpen. De plaatselijke afdelingen fuseerden vijf jaar geleden en vormden samen de afdeling Doornpanne. Het minder goede weer zorgde er ook voor dat de Oostduinkerkse garnaalvissers de paarden op stal hielden. In de voormiddag werd er een bezoek gebracht aan de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, bijgenaamd ‘de kathedraal van het licht’. Na het middagmaal voerde een autocartocht ons onder leiding van een gids langsheen Abdij Ten Duinen en brachten we een bezoek aan kunstencentrum hoeve Ten Bogaerde, het waterwingebied De Doornpanne en het Nationaal Visserijmuseum (Navigo). We sloten af met volle zon en een garnaalkroket in Wulpen. Ondanks het mindere weer in de voormiddag werd het toch een aangename ééndagsreis.
Bezoek kasteeldomein Hingene en 'fleurs des dames'
Meer dan 40 deelnemers genoten van het bezoek aan het kasteeldomein van Hingene en bewonderden de bloemententoonstelling 'fleurs des dames'. Een kunstig schouwspel en een streling voor het oog. Werkelijk de moeite waard.
Nacht van de geschiedenis - 100 jaar Vermeiren speculoos Op 15 maart hield Davidsfonds Puurs haar 'nacht van de geschiedenis'. Peter Vermeiren is niet alleen een ervaren en zeer bekwaam bedrijfsleider maar ook een eloquent spreker. Zo liet hij ons kennismaken met de geschiedenis van het bedrijf, gegroeid uit een bakkerij in Puurs, waar de tantekes, die sommigen onder de aanwezigen nog gekend hebben, achter de bakkerstoog stonden. In 1919 werd gestart met het maken van speculoos. In 1947 verhuisden Achiel en Arthur Vermeiren naar Hingene en hebben een tijdje de speculoosproductie gecombineerd met een .... Citroëngarage. Vermeiren Princeps is een wereldleider in zijn vak en dat vertaalt zich in het feit dat 75% van de productie wordt geëxporteerd. Vermeiren zet ook in op bio en fairtrade. Ook de speculoospasta is een groot en steeds groeiend succes en dat vooral in het buitenland. We werden bijzonder goed ontvangen, kregen een deskundige rondleiding en een overvloedig gevulde geschenkzak mee naar huis. Lees meer...
De vrouw in ons Davidsfonds Puurs had – toevallig op de dag van Valentijn – dokter Toon Goossens uitgenodigd om heel wat te vertellen over ‘de vrouw in ons’. Het werd een boeiende avond voor een dertigtal nieuwsgierigen. Zij werden meegenomen in een interessant overzicht van de menselijke evolutie. Lees verder...de_vrouw_in_ons.pdf
Toast Literair werd bijgewoond door 85 cultuurliefhebbers. Alicja Gescinska vertelde over haar leven en werk als auteur en programmamaker (Wanderlust). Ze boeide ons met grote levensvragen die haar intens bezighouden. Wat is vrijheid? Wat is liefde? Het belang van stilte en het belang van muziek. Achteraf hebben we nog leuke gesprekken gehad want er was wel wat ‘nieuw’ volk. Hapjes en drank genoeg. Een boeiende bekende spreekster een prima organisatie maakten van onze Toast Literair een ervaring die bijblijft.
Samen genieten van Musica Nova tijdens ons kerstconcert van 22 december in de Sint-Pieterskerk van Puurs.
Rubens bloei - gegidste rondleiding - zaterdag 13 oktober 2018
De boeiende uitstap verwende 15 kunstliefhebbers. Lieve Mariën was onze zeer bevlogen gids. We bezochten achtereenvolgens de 3 kerken Sint Jacob, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en Sint-Paulus. Naast het algemene verhaal van de barok bleven we vooral stilstaan bij het leven en het werk (een achttal schilderijen) van Peter Paul Rubens. We sloten af met een bezoek aan de beelden van de Calvarieberg naast de Sint Pauluskerk.